ČAROVNIŠKA DELAVNICA “številka 1.”

20.5.2022 je bila v mariborski osnovni šoli, Franceta Prešerna izvedena premierna predstava “Čarovniške delavnice”. Že ob spoznanju, da je bil ta dan v šoli “Noč knjige” so učenci napeto pričakovali predstavo. A niso bili edini. Tudi “Mavrična čarovnica” in Stan Dirdeny, sta radovedno pogledovala na uro, ter komaj pričakala tisti čas, ko sta lahko stopila pred poslušalci. Kljub večernim uram se je nekje v prsih zganilo vprašanje, kaj če več ni zanimanja za fantazijo? Toda kmalu napolnjena knjižnica je hitro podala odgovor, da so tovrstna vprašanja in dvomi povsem odveč.

Fantazijski večer pa se je začel kar pestro. Kljub spodbudnim uvodnim besedam pisatelja, Dirdeny Stana o smislu fantazijskega žanra, mu je bilo kaj kmalu jasno, da je naletel na prevelike zagovornike pravega magijskega sveta. Kljub velikemu trudu povezovanja tako resničnega sveta s pravljičnim, se je napeto vzdušje šele pomirilo, ko je med zbrane zakorakala “MAVRIČNA ČAROVNICA”. Seveda pa ona ni pristopila avtorju fantazijskih zgodb v bran, temveč si pridobila njene zagovornike povsem na svojo stran. Tako so čarovniška metla ter vsi številčni njeni pripomočki romali v ospredje. Šele ob zavedanju, da se je znotraj knjižnice izoblikoval tabor nasprotnih mnenj, so se “prave” delavnice šele začele.

V čarovničini skupini so se njeni podporniki lotili izdelave knjige na prav “starinski način”. Na papirus so zapisali zgodbo kar s peresom in črnilom ter papir zvezali med seboj kar z vrvico. Toda vrhunec delavnice je bil dosežen, ko so zlili vroč vosek na papir in s pravo štampiljko izdelali voščeni odtis, kakršni so bili moderni pred nekaj stoletjih prejšnjega tisočletja.

Spet druga skupina pa je na povsem moderen način, računalniški način, izdelala virtualni izdelek. Tovrsten izdelek je nastal ob uporabi primernih programov in efektov, ki pa so zlahka ustvarili na ekranu popoln izgled knjige. A kot krona te skupine, je bila dodatno še izdelana knjiga v “anaglifni metodi”, ki pa ob uporabi 3D očal zlahka prikaže izdelek na ekranu, kakor bi ta resnično lebdel pred opazovalcem oziroma nosilcem tovrstnih očal.

Toda kljub zaključnemu sožitju in spravi med Mavrično  čarovnico in pisateljem Dirdeny Stanom, se je med skupinami še ob koncu začutila tista prava tekmovalnost s željo po dokazovanju.
Morda pa se bo pravo razmerje podpornikov fantazijskega sveta in tistih, ki raje berejo o njem kaj spremenilo že v naslednjih delavnicah?
Že kmalu bomo videli.


Foto Vir: Irena Gradišnik, OŠ Franceta prešerna in Stan Dirdeny

FILM-1
FILM-2
FILM-3
FILM-4
FILM-5