RECENZIJE IZBRANIH DEL

Vsaka pot zahteva trud in voljo. To se zaveda vsak pisatelj, kajti malo je tistih, ki uspejo tako rekoč čez noč. A kljub današnji lažji poti, kakor so jo imeli naši predniki, ko tiskarn, založb in vseh podobnih organizacij še ni bilo za vsakim vogalom, se je potrebno kljub temu potruditi. Čeprav prav danes ustvarjamo z orodji, za katerimi še mojster fantastike, Jules Verne ni upal premišljevati, je kljub vsemu tista taprava rdeča nit uspeha samo dobra zgodba. Ustvariti takšno dobro zgodbo pa je povsem druga stvar, kjer nasveti ne zaležejo prav veliko.
Takšni in drugačni parametri pogosto vplivajo na same ustvarjalce in prepogosto ostane dobra zgodba skrita v predalu ali pa žalostno konča na smetišču. Da bi pa bilo teh dogodkov čim manj, sem se odločil pomagati. Tako, kot sem tudi sam nekoč dobil dober nasvet, danes od priznanega pesnika in pisatelja, Feri Lainščka kako naprej, si danes to želim sam storiti tistim, ki so potrebni pomoči. Zato sem tudi z velikim veseljem sprejel delo recenzenta. Z velikim veseljem objavljam svoje prvo strokovno oceno.


Recenzija št. 1
ISSN 2738-5337

Bina Bedrač Plazovnik
Gospa Jerica in druge zgodbe

Zbirka kratkih zgodb, 2019

Piše:  Stan Dirdeny,pisatelj mladinske fantazijske literature
 »Za devetimi gorami je nekoč živela rožnata vila Lucija. Živela je v tulipanu in zato se je imenovala rožnata vila. Lucija je imela tudi tri male prijateljice, travniške vile.…«
Zbirka zgodbic jasno ponazarja otroško razmišljanje.Tesno povezuje namišljen svet z zapletenimi pripetljaji,vzetimi iz resničnega sveta. Prav otroška domišljija nudi bogato razumevanje sveta fantazije, v katerem vedno zmaga resnica nad lažjo in dobrota nad hudobijo. Zgodbe predstavljajo burno otroško razmišljanje in dojemanje njihovega sveta, zakopanega v varni deželi. Ampak v sleherni zgodbi se odraža pravo odraslo razumevanje, saj vsaka pripoved nosi nauk, ob katerem se razgubijo še tako mračne misli. Zanimivi so simboli strahu, pred katerimi otroci pogosto bežijo in jih avtorica vpleta v zgodbe; od teme, strahu, tesnobe in podobnih dejavnikov, vse od njihovega izvora do rešitve problema. Prav tako se mi zdi zanimivo, kako otroci enostavno rešijo težavo, brez vmesnih dejavnikov,pojasnjevanj, ki se prepogosto pojavljajo v svetu odraslih zgodb. Zlahka se zaznajo pravljična nasprotja zgodb, pri katerih se rdeča nit nikdar ne pretrga, še tako težavni zapleti pa se uspešno rešijo.
Predvsem v najdaljši zgodbi Gospa Jerica zaznamo klasično pravljično dojemanje sveta in problema,ki ga avtorica skozi besedilo popolnoma razreši, v pravljici namreč vselej obstaja nekdo, ki vse ve, in je pripravljen pomagati brez plačila oz. povratnih uslug. Prav te parametresrečujemotudi pri samih mojstrih otroških pravljic, bratih Grimm in Hansu Christianu Andersenu, vendar sem popolnoma prepričan, da se še takšni mojstri kot odrasli pisci stežka kosajo z neskončno otroško fantazijo,ki resnično pozna in priznava samo dobroto in poštenje. Čeprav odrasli dojemamo zgodbe nekoliko drugače, bi zlahka rekel, da so najmlajši pisci naši veliki učitelji,sajje svet fantazije samo njihov. Ni že Vlado Kreslin v pesmi “Pustite nam ta svet nedolžen in drugačen” zaman opozarjal, da so mladi tisti, ki imajo edini pravico prestopiti namišljeni svet, medtem ko smo odrasli samo opazovalci?
Stan Dirdeny

FILM-1
FILM-2
FILM-3
FILM-4
FILM-5